Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 32 °C
Az Bulutlu

“ORTAK AKIL BİTTİ, DİYARBAKIRSPOR ÇÖKTÜ!”

03.11.2022
561
A+
A-
“ORTAK AKIL BİTTİ, DİYARBAKIRSPOR ÇÖKTÜ!”

Diyarbakırspor’un kuruluşunda ve yükselmesinde şehrin farklı kesimlerindeki insanların amaç birliği yapmasının önemli rol oynadığını belirten Osmanoğlu,”Ortak akılla yükseldik, Türkiye liglerini salladık. Ne zaman ki bu özelliğimizi kaybettik, o zaman çöküş başladı.” dedi.

Bahri Osmanoğlu Kimdir?

Diyarbakır’da uzun yıllar Merkez Bankası müdürlüğü yapan, Diyarbakırspor’un kuruluşunda yer alan Yıldızspor’da 10 yıl faal futbol oynayan, Diyarbakırspor’un kurucu yöneticileri arasında yer alıp yaklaşık 10 yıl üst düzey yöneticilik yaparak tarihi başarılarda rol oynayan Bahri Osmanoğlu, kulüp tarihinin yaşayan efsanelerinden biri olarak kabul ediliyor.

30 yıl önce İstanbul’a taşınan efsane yönetici, memleketi Diyarbakır’da hem hasret giderdi, hem unutulmaz yıllara dair özel açıklamalarda bulunarak günümüze ışık tutan bilgiler paylaştı.

“İnsanlar Karşılıksız Para Veriyordu, Borç Nedir Kimse Bilmezdi”

1960’lı yıllarda şehrin farklı kesimlerinde söz sahibi olan insanların bir araya gelerek ortak payda olarak Diyarbakırspor’u kurduğunu anlatan Osmanoğlu,”Bugün baktığımızda asla bir araya gelemezler dediğimiz insanlar bir araya geldi. Çok farklı siyasi yapılardaki insanlardı. Normal hayatta aralarında rekabet vardı ama söz konusu Diyarbakır’ın sporu olunca amaç birliği yapmaktan çekinmediler. Hepsi de değerli katkılar sundu. Kafalarında farklı hesaplar yoktu. Özveri gösterdiler, para verdiler, emek verdiler. Ben bunların hepsine şahidim. Diyarbakırspor’un yönetiminde ayrı siyasi uçlarda yer alan isimler yer aldı. Kurum müdürleri mutlaka olurdu. Şehrin önde gelen iş adamları ya yönetimde olur, ya da karşılıksız para verirdiler. Biz başarıyı böyle yakaladık.” diye konuştu.

“Farklı Siyasi Kesimler Ortak Amaç İçin Bir Araya Geldi”

Diyarbakırspor’un kurulması ve güçlendirilmesi uğruna fedakarlık yapan kesimler yer aldığını dile getiren Osmanoğlu,”Hiç unutmuyorum. Kulüp bir ara sahipsiz kalmıştı. Rahmetli Şehmus Akçadağ bankada beni ziyaret etti. Morali çok bozuktu,nedenini sordum.”Diyarbakırspor ortada kalmış, futbolcuların cebinde harçlık yok. Ben nasıl iyi olayım?” dedi. “Peki bu işi nasıl yapacağız?” dedim.”Ben 150 bin TL vereceğim ama bir şartla beni başkan yapmayın. Genel kaptan olurum ancak” dedi. O zamanki şartlarda çok iyi para. Bunu veren insan elbette başkan olmak ister ama o istemedi. Kalktık, beraber Hacı Abdurrahman Özbek’e gittik. Onun da aynı şekilde morali bozuktu. 50 bin TL de kendisi verdi ve başkan olmak istemedi. Ali Kahraman 50 bin TL verdi. Hepimiz toplandık, dönemin belediye başkanı Necat Cemiloğulları ve eski kulüp başkanı Çelebi Eser de fedakarlık yaptı. Şehrin diğer önemli isimleri destek verdi. Ortak akılla yönetim kurduk, takım kurduk. O yapılanma Diyarbakırspor’u 3.Lig’den 1.Lig’e kadar çıkardı. Söz konusu Diyarbakırspor olunca kimsenin gönlü ilgisiz kalmaya razı olmuyordu.” dedi.

“Diğer Şehirler, Diyarbakırspor’u Örnek Alarak Başarılı Oldu”

Diyarbakırspor’un sonraki dönemlerde bu özelliğini yitirdiğini belirten Osmanoğlu,”Benim yaşım 90’a dayandı. Uzun yıllar merkez bankası müdürlüğü yaptım, futbol oynadım, yöneticilik yaptım. Bizimle beraber çok değerli isimler vardı. Bir çoğu rahmet etti. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Samimiyet ve memleket sevgisi vardı. Kimse siyasi ayrımla yaklaşmazdı Diyarbakırspor’a. Ortak akılla hareket edilirdi. Diyarbakır bu konuda model bir şehir olmuştu. Herkes bizi örnek alıyordu. Bir çok şehir takımı bizden sonra ortaya çıktı. Şehrin şu anki haline elbette üzülüyorum. Spor, bir şehrin aynasıdır. Diyarbakırspor, bölgenin ağabeyi olarak kabul edilirdi. Gittiğimiz her şehirde inanılmaz taraftarımız vardı. Başka şehirler bizimle özel maç yapmak için yarışırdı. Bizi başarıya taşıyan futbolcular hep Karadenizliler oldu. 10-15 yıl oynayan futbolcular vardı. Yönetimde hep futbolu bilenler, hem para verenler vardı. Başarı böyle geldi.” İfadelerini kullandı.

“Bahri Amca Gibi Değerlerimizin Kıymetini Bilmeliyiz”

“Bahri Osmanoğlu gibi değerlerin kıymetini bilmeliyiz” diyerek sözlerine başlayan Diyarbakırspor’un eski futbol şube sorumlusu Şahap Akçadağ,merhum babası Şehmus Akçadağ’ın yaptığı hizmetlerle gurur duyduğunu kaydetti. Akçadağ,”Bahri amca bizim için çok değerlidir. O dönem emek veren tüm büyüklerimiz tarihe altın harflerle geçti. Diyarbakırspor sevgisini koca bölgeye ve Türkiye’ye yaydılar. Onları iyi anlamak lazım. Babam çok emek verdi. Parasını, zamanını, emeğini verdi Diyarbakırspor için. Bahri amca ve yaşayan değerlerimizin kıymetini iyi bilmek zorundayız. Çünkü söyledikleri her söz altın değerindedir.” diye görüşlerini dile getirdi.

Kaynak: Güneydoğu Ekspres

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.